HPD Belišće – Izlet na otok Korčulu 05.-08.10.2024.

Hrvatsko planinarsko društvo Belišće prethodni je vikend (od subote 5. listopada do utorka 8. listopada) provelo na izletu na otoku Korčuli. Ovaj izlet sadržavao je elemente turizma, kao i pravog
planinarenja i može se okarakterizirati turističko-planinarskim. Pozivu na izlet odazvalo se dvadeset i devet planinara HPD Belišće, i to ne samo iz Belišća, Valpova, Bistrinaca, nego i naši članovi iz Zagreba, Osijeka, Đurđenovca, Ladimirevaca i Feričanaca. Pripreme za ovaj izlet trajale su dosta vremena, trebalo je naći smještaj, povoljnog prijevoznika i isplanirati obilaske za sve dane.

U subotu u 5 sati ujutro u autobus su se ukrcali putnici u Belišću i Valpovu zatim u Osijeku te krenuli putem Bosne i Hercegovine preko Doboja, Zenice, Kupresa, prema Peljškom mostu. Dobar dio puta nas je pratila kiša, pa se put malo odužio. Dolazak u Orebić i čekanje trajekta za Korčulu. Vožnja na relaciji Orebič – Dominče prolazi za nekih dvadesetak minuta i nastavljamo prema našem cilju i smještaju u Veloj Luci na drugom kraju otoka. Nakon dolaska, večera i smještaj u hotelu Posejdon. Nedjelja ujutro, doručak i prema planu krečemo lagano prema malom gospodarstvu Mala Kapja odakle vodi planinarska staza na vrh Kom (508m) koji je ujedno najviši vrh na otoku Korčuli i kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice. Na samom vrhu nas je vrijeme poslužilo i slikanje smo obavili po sunčanom vremenu, ali na povratku prema autobusu spustila se kiša koja nas je pratila dvadesetak minuta. Dolaskom na mjesto polaska kod autobusa kiša je prestala. Nakon toga nastavljamo prema Gradu Korčuli gdje stižemo oko 13h i gdje je planirano razgledavanje. Za Korčulu kažu da je „Dubrovnik u malom“. „Korčula je povijesni utvrđeni grad na istočnoj obali otoka Korčule. Stari grad je okružen zidinama, a ulice su raspoređene u riblje kosti omogućujući slobodno strujanje zraka, ali i štiteći od jakih vjetrova.“ – preuzeto s službenih stranica Korčule Nakon razgledavanja Korčule u popodnevnim satima krećemo nazad prema Veloj Luci, ali usput stajemo u Blato, u Svetište bl. Marije Propetog Isusa Petković, gdje nas dočekuje časna sestra Danijela Škoro koja je godinama bila na službi u Valpovu. Pokazuje nam Svetište, muzej sobu i govori o nastanku i djelovanju njihovog reda. Povratak u Velu Luku, večera i slobodno vrijeme. Ponedjeljak ujutro bio je rezerviran za obilazak Vele Luke i lokalnih znamenitosti. Krenuli smo pješke od hotela do arheološkog nalazišta, Vela spilja koja se nalazi iznad Vele Luke. Vela spila je smještena na brežuljku Pinski rat, na oko 130 metara nadmorske visine, a sa staze koja vodi do nje pruža se prekrasan pogled na Vela Luku i pučinu. Nakon razgledanja vraćamo se poučnom stazom u Velu Luku i obilazimo mjesto. U planu obilaska je i gradsko groblje, odnosno grob Olivera Dragojevića. Poslijepodne smo iskoristili za šetnju uz obalu, a hrabriji su se i kupali.
Utorak ujutro krećemo prema trajketnoj luci Dominče na trajket i povratak kući. Put nas je vodio kroz Bosnu i Hercegovinu prema našoj Slavoniji.

Putem su se već slagali planovi za daljne planinarske izlete.

Tekst: Goran Maričić